vodní mlýn

Objekt na obdélném půdorysu, stojící na SZ svahu při potoce v jižní části osady, podél SV-JZ osy. Objekt, krytý jednotnou sedlovou střechou s polovalbami, se skládá ze dvou částí: užší severní část s roubeným patrem, v níž je mlýnice a širší níže postavená zděná obytná část. Vstup je obytnou částí ve středu JV průčelí, vpravo od vstupu jsou poklopy do níže položené mlýnice. Na SZ průčelí mlýnice je v patře krátká dřevěná pavlač, na SV štítovém průčelí vyřezávaná podstávka. Obě štítová průčelí jsou trojosá, s dvojosím štítem pokrytým břidlicí (JZ štít má dvě úrovně). Břidlicí bývala kryta i střecha, která je dnes tašková. Fasáda zděné části je členěna lisénami a okna do světnice v přízemí mají profilované kamenné ostění, okna v roubeném patře mlýnice jsou obdélná, dvoukřídlá uzavíratelná okenicemi. Zděné přízemí mlýnice má masivní trámový strop se středním profilovaným průvlakem a středovým sloupkem. Zde se dochovala mlýnská stolice s ozdobně profilovanými trámy a nápisem: IOSEPH FROFT AUS ZEBUZ ANNO 1788 21 MAI. Ve zděné části je v patře prostorná síň s trámovým stropem, pod ní malý prostor s valenou klenbou se styčnými lunetami. Předmětem památkové ochrany je vodní mlýn eč. 149 a pozemky vymezeného areálu.