vodní mlýn

Samostatně stojící patrová zděná stavba (materiál kámen) obd. půdorysu. V souč. jednotná stavba sestává ze dvou stavení - k pův. mlýnici je ze záp. strany přičleněno patrové obytné stavení. Pův. fasáda mlýnského stavení je zdobena psaníčkovými sgrafity. Okenní otvory jsou završeny segm. záklenky. Vých. průčelí je v patře o třech osách a již. a sev. průčelí o dvou osách. Hlavní římsa je fabionová. Ze sev. strany v patře jsou prolomeny dveře se zárubní a s pův. jednokřídlými svlakovými dveřmi. Sev. i již. průčelí zakončuje trojúhelný štít se dvěma vertik. oválnými okénky, ve vrcholu s čučkem. Přistavené obytné stavení je z již. i sev. strany rovněž zakončeno trojúhelným štítem, avšak výrazně nižším a užším než u mlýnice. Sev. a již. průčelí obytného stavení je o jedné ose, ve štítě se dvěma obd. okenními otvory. Záp. průčelí je o šesti osách. Uprostřed tohoto průčelí je prolomen půlkruhově završený otvor do malé otevřené předsíně, z níž teprve vedou dveře do obytné budovy. Tyto dveře jsou původní dvoukřídlé svlakové. Okna obytné budovy jsou obdélná se šambránou. Ze sev. strany je k obytné budově přistavěn zděný, v patře bedněný přístavek se schodištěm s pultovou stříškou krytou šindelem. Obytná budova má profilov. korunní římsu. Střecha budovy mlýnice je sedlová, krytá bobrovkami. Střecha obytné budovy je sedlová, krytá eternitem. Interiér uchovává celou řadu památ. hodnotných detailů, např. dřevěná konstrukce mlýnice, prkenné podlahy, zdobná kachl. kamna, nápis rudkou z roku 1672 se sgrafit. výzdobou krytého záp. průčelí mlýnice v přístavku obytn. stavení, valeně klenutá místnost s výsečemi v přízemí mlýnice, trámový strop patra obyt. stavení (skrytý pod omítkou), hambalkový krov s ležatou stolicí, doch. domílecí kameny, místy původní vnitřní okna. Velmi hodnotné jsou dva krakorce v přízemí při sev. průčelí mlýnice (v souč. viditelné v přičlen. dřevěném přízemním přístavku kůlny).