vodní mlýn

Zděný jednopatrový dům u dnes již zasypaného náhonového koryta, obdélného půdorysu s předstupujícím původně zděným rizalitem, střecha sedlová, pokryta plechem, komíny nové, jeden s původní pískovcovou hlavicí. Průčelí (přední štítová stěna) tříosé, okna dvoukřídlá, čtyřtabulková. V přízemí kamenné šambrány s ušima a kapkami, kamenné parapety profilované oblounem a deskou. Šambrány a parapety z červeného pískovce. Okna v patře stejná, kamenné šambrány bez uší, po obvodu pásek. Prostřední okno slepé. V postranních osách kolem oken štukový rám s ušima a kapkami, nad okny tři kapky, ve střední ose zdůrazněný klenák. Pod okny dekor vystouplého obdélného rámování s vykouslými rohy. Nárožní kvádrování, hladká pásová kordonová římsa. Nad profilovanou korunní římsou nižší plná atika s římsou, na konci vždy jedna váza. Na atice tříosý segmentový štít. Levá osa segmentově zaklenuté osmitabulkové okno se šambránou a klenákem, ve střední ose půlkruhově zaklenutá nika se sochou sv. Floriana. Kolem šambrána s klenákem, nad nikou oválný otvor se šambránou a klenákem. V pravé ose okenní otvor stejného tvaru a provedení jako v levé ose, bez výplně. Po stranách niky pilastry nesoucí segmentově ukončený štítový nástavec. V jeho vrcholu byla původně váza, dnes je ve vrcholu zasazen patriarší kříž. V úhlech štítu štukové voluty. Přední okapová stěna zprava tříosá, okna v přízemí třítabulková, v patře šestitabulková. Uprostřed předstupuje rizalit, v patře na všech stranách dvouosý křídlo, okna čtyřtabulková s kamennými římsami a šambránami s klenáky. V přízemí dva oblouky průjezdu s klenáky ve vrcholu, nasedají na pilíře, zaklenuto křížovou hřebínkovou klenbou. Na jednom klenáku letopočet 1793, na druhém mlynářský znak. Přízemí a nároží kvádrováno, hladká pásová kordonová římsa. Nad profilovanou korunní římsou na průčelí rizalitu nižší plná atika s římsou, na konci váza. Na atice jednoosý segmentový štít, ve kterém jsou nad sebou dva oválné otvory se šambránami a klenákem, po stranách pilastry nesoucí segmentově ukončený štítový nástavec. V zadní části za rizalitem novodobý tříosý přístavek. Zadní okapová stěna směrem k náhonu v přízemí dvoudílné čtyřtabulkové okno, jedno nové dvoudílné dvoutabulkové okno v segmentovém záklenku a nové vstupní dveře. V patře pět os dvoudílných čtyřtabulkových oken, dvě okna zamřížovaná. Kolem oken šambrány z červeného pískovce, při okraji pásek. V mezipatře dvě malá dvoudílná okénka, zamřížovaná, hladké kamenné šambrány. Hladká pásová kordonová římsa, mohutná profilovaná korunní římsa. U okna ve střední ose v patře a na nároží kvádrování. K zadní štítové stěně přiléhá novodobý přístavek, v patře vlevo okno s kamenným parapetem a šambránou ve štuku. Nad korunní římsou nižší plná atika s římsou, na koncích vždy jedna váza, na atice jednoosý segmentový štít. Dole osmitabulkové okno se šambránou, uprostřed s klenákem, segmentově zaklenuto. Nad ním oválné okno se šambránou a klenákem. Po stranách pilastry nesoucí segmentově ukončený štítový nástavec, ve vrcholu váza. V interiéru sklep sklenutý valeně s pětibokými výsečemi. Podlaha sklepa s kamennými dlaždicemi, vstup do sklepa původními železnými kovanými dveřmi v kamenném portálu. Portál s ušima, u okraje profilován výžlabkem a páskem, na nadpraží monogram AB a vročení 1776.