vodní mlýn

Mlýn je situován ve vsi nízko pod silnicí, vedoucí z Třeště do Jihlavy. Je to podélná stavba vodního mlýna orientovaná štítem ke komunikaci. Mlýn je konstruován na horní vodu, spád cca 3 m, mlýnice nevyužita, chátrá. Strojní vybavení se nedochovalo. Vstup do zděného objektu je z delší strany a vede do bytu v přízemí. V zadní části ze stejné východní strany je vstup do patrové mlýnice. Obytné prostory jsou dnes plochostropé, podlahy dřevěné prkenné. Mlýnice je patrová, bez zvláštních architektonických článků a zajímavostí. Architektonicky se objekt výrazně uplatňuje formami mansardové střechy pokryté eternitem. Vlastní štít nad přízemím je prolomen dvěma šestitabulkovými okénky do podstřeší lemovanými štukovou šambránou a jemným páskem. V nadpraží štukový rocaillový ornament, mezi okenními otvory mělká nika zaklenutá pasem, s dvojitou girlandou a festony v parapetu. Nadpraží zdobeno stejně rocailly. Přízemí bez ozdob, v hladké omítce, s novými okny. Obě okna ve štítu jsou sevřena svislými plochými pilastry končícími v úrovni stropu nad přízemím.