vodní mlýn

Roubená přízemní stavba mlýna obdélného půdorysu s kratším kolmo posazeným podélným křídlem s bedněným pláštěm. Hlavní hmotu budovy kryje strmá střecha s novodobou krytinou. V části mlýnice a v zadním průčelí je stavba zděná z cihel. Archaická dispozice s poměrně vysokým stropem obytné místnosti a s vysokou střechou strmého sklonu. Trojdílnost zde má podobu se světnicí v prvním díle a s neodděleným druhým (síň) a třetím dílem (mlýnice). Světnici kryje 2,6 m vysoký strop z širokých překládaných prken na třech stropnicích s ozdobně okosenými hranami.Ve druhém traktu je umístěna černá kuchyně (dochováno ústí chlebové pece se třemi sopouchy) a komora, což ve zdejší oblasti není typické a souvisí zřejmě s podřízením dispozice potřebám mlýna. Z mlýnice je vydělena pouze malá roubená šalanda, situovaná vlevo od hlavního vstupu. V patře nad ní stojí roubená komora. Na nadpraží vstupních dveří do síně/mlýnice uvedena datace "1748". (popis R. Urbánek)