vodní mlýn

Dvoupodlažní stavba, orientovaná souběžně s procházející komunikací. Původně byla do výšky cca 3 metry kamenná, další patro bylo pak dřevěné. ve 30. letech našeho století však mlýn vyhořel a dřevěná část byla nahražena cihelným zdivem. Objekt je rozdělen na část obytnou a na mlýnici, která je asi o 3 metry vyšší. Obytná část je dvouosý objekt s moderními trojdílnými okny a střechou krytou taškami a plechem. po památkové stránce je tato část objektu zcela bezvýznamná. Mlýnice je dvouosý objet s ocelovými devítitabulkovými okny. Stropy jsou dřevěnné, trámové, bez podhledů, podlahy jsou prkenné. jednotlivá podlaží spojuje dřevěné žebříkové schodiště. Objekt je zastřešen sedlovou střechou, pokrytou francouzskými taškami. Jako krov je použito soustavy s ležatou stolicí. Vzadu za mlýnicí je kamenný přístavek pro turbínu, zastřešený pultovou střechou krytou taškami. Veškeré mlýnské zařízení je od firmy "PROKOP" Pardubice. Též i turbína je od firmy "PROKOP" a je možno pohánět ji i elektřinou. Nad vstupem do mlýnice je vsazena pískovcová deska, do které je vytesán nápis : "NAKLADEM MOCNEHO PANA HYNKA ZE SOUTIC A NA ŽUMBERCE TENTO MLEJŇ JEST UDĚLAN OD MISTRA LUKAŠE Z LUŽE LETA PANIE TISICIHO PĚTISTEHO ČTYŘICATEHO OSMEHO": Voda byla k turbíně přiváděna betonovým náhonem délky cca 20 metrů, který je dnes vyschlý a zanešený. (popis 1993 V. Medek).)