vodní mlýn

Budova ve svažitém terénu mezi cestou a náhonem vedoucím z Chrudimky do nedalekého rybníku Lach. Na obdélném půdorysu s polozapuštěným suterénem, zdivo původně kolem náhonu kamenné, výše smíšené, s hladkými vápennými bílenými omítkami. Střecha polovalbová s bedněnými štíty a podlomením bývala kryta eternitem. Přední část obytná, v zadní mlýnice s hodnotným mlýnským zařízením. V současné době po částečné obnově je přední stěna obytné části a stěna k náhonu vyzděna z cihelných prefabrikátů, okna vyměněna za historizující repliky. Dispozice obytné části upravena pro moderní bydlení, mlýnice nově oddělena vyzděnou stěnou. Krytina střechy je provizorní, lepenková. Štíty dělené na horní pás se čtyřmi poli střechovitě bedněnými, oddělený úzkou lištou od spodní svisle bedněné lištované části. na zadním štítu pod dělící lištou obloučkově vyřezávané prkno. Okna v zadním štítu původní, lícová, šestitabulková. V podstřeší pod mírně přesahující střechou mezi jednoduše zkrojenými zhlavími stropnic je prknem zahrazený holubník. V zadní stěně mlýnice jsou vstupní dveře zvenčí, v dřevěné zárubni, dřevěné, dvoukřídlé, výplňové, z 2.pol.19. stol. Část náhonu přilehlá k budově je většinou zanesena stavebním rumem a pod., v nižší části , při otvoru do mlýnice je zbytek nefunkčního mlýnského zařízení. Interiér nezpřístupněn.