vodní mlýn

Uchovaný vodní mlýn, k němuž náleží patrová sýpka, stodola a kolny, se nachází ve středu obce Horní Lhota, nad potokem. Patrová mlýnice s mlýnským zařízením a polorozpadlým vodním kolem dokumentuje technologický postup mletí obilí v malých horských mlýnech. Obytná část je rovněž patrová s obydlím mlynáře v přízemí a světničkou pro tovaryše nebo mleče v patře. Objekt je vybudován z nepálených cihel a kamene, střecha krytá břidlicovými plotnami. Náhon na mlýn v zahradě je zčásti zasypán. Samostatná patrová sýpka je umístěna ve dvoře před budovou mlýna, stodola je přičleněna v pravém úhlu k obytné části hlavní budovy. Ostatní stavby rozptýleny v ohraničeném /oploceném/ dvoře. Materiál: nepálené cihly, kámen; krytina: břidlice