vodárna - areál bývalé úpravny vody a čerpací stanice vršovické vodárny

Areál branické části vršovické vodárny se skládá z: 1) provozní budova 2) hala úpravny vody 3) obytný dvojdomek 4) objekt studny 5) oplocení Nemovitost v prostředí KP: objekt údržby, altán Stavba vodárny, která byla zahájena v září roku 1906 a do provozu uvedena 1. října 1907, byla realizována ve dvou lokalitách. V Michli, v lokalitě na Zelené Lišce, kde byly situovány objekty zemního a věžového vodojemu, přečerpávací stanice a obytného domu a v Braníku, kde areál zahrnoval dvě studny, halový objekt strojovny a kotelny a obytný dům. Stavbu projektovala a realizovala firma K. Kress, fasády navrhl arch. Jan Kotěra. V letech 1921 - 1922 byla podle projektu prof. Hráského k halovému objektu přistavěna nová strojovna a kotelna a samostatný sklad uhlí. Architektonické řešení fasád navazuje ve zjednodušené podobě na Kotěrův návrh. V letech 1912 - 1921 byly postaveny další tři studny. Jako doplňkový zdroj vody sloužila vodárna až do 50. let a do konce 60. let jako zdroj záložní. V roce 1975 byl provoz vodárny ukončen.