vila Kamila

Secesní vilka postavená na území rozparcelovaném na počátku 20. století dle urbanistického návrhu, který vycházel z koncepce ideálního zahradního města anglického sociologa Howarda. V současnosti dochovány 3 segmenty kruhové kompozice sbíhající se k ulici U kola, pozůstatku ústředního kruhového motivu. Jedna z radiál se dodnes jmenuje Paprsková. Tvar pozemků i stávající vily s obdobným architektonickým výrazem jsou dokladem, že zde v roce 1911 byla zahájena výstavba. Jedná se o jednopodlažní objekt na čtvercovém půdorysu, s prosklenou verandou a štíty členěnou sedlovou střechou. Charakteristické štukové prvky jsou částečně dochovány, ozdobné konstrukční prvky krovu předsazené před obvodovou stěnu uliční fasády jsou již odstraněny. Celkový charakter a architektonický výraz objektu jsou stále čitelné. Na fasádě je umístěna pamětní deska spisovatelů Antala Staška, Ivana Olbrachta a malířky Heleny Malířové, představitelů levicového proudu umělecké avantgardy, kteří v tomto domě žili.