vila JUDr. Eduarda Šrota

Volně stojící jednopatrový objekt v zahradě na okraji městského parku Čechovy sady, v zásadě obdélného půdorysu s valbovou střechou s řadou vikýřů do ulice a do parku, zboku po jednom vikýři. Střecha je kryta pálenou taškou. Vstup je na uliční fasádě vpravo, předstupující chodbou krytou plechovou valbovou stříškou, vedoucí až ke zděnému plotu, kde jsou převýšené dvoukřídlé kazetové dveře. Vpravo do nich jsou plná dvoukřídlá vjezdová vrata. Pravé nároží se vstupem je zvýrazněno segmentově vystupujícím rizalitem, v němž je schodiště. Všechny fasády jsou zdobena sgrafity s psaníčky a kamennou nárožní bosáží, okna jsou pravoúhlá s hladkými kamennými šambránami, 5 okenních os je ve východním průčelí do ulice, v bočním jižním průčelí je 7 okenních os sdružených oken, západní průčelí do parku má 7 okenních os. Severní fasáda má jen okna schodiště v rizalitu a malé okénko v patře. Pod vysazenou korunní římsou kolem celého objektu jsou nápisy, stejně jako pod některými okny, na obou bočních fasádách a na zahradní fasádě. Na jihovýchodním nároží je umístěn kamenný portrét projektanta. Nápisy na fasádě: „Od jásajících, prázdně žvatlajících, již barví zem, / odejdi v tábor lidí umírajících, již za věc lásky / na smrt půjdou“ „Silou proti mdlobě, vzdorem proti zlobě, ale s láskou / k sobě.“ „Věřme jen sobě, své práci a píli, věřme jen / svatému nadšení v nás“ „Vydržet oheň! Zachovat odvahu ! Nepopustit v sebevíře! Věrně stát ke svobodě!“ „Jeť sláva otců krásný šperk pro syny – však / kdo chceš stěn být – dobuď cti si sám!“ „Vve velkém svatém našem zápase všichni / jsme bojovníky, všichni dělníky, každý na svém / místě podle svědomí s srdce svého“ „ Jedna jest budova, kterou všichni stavíme - / - jeden plán jemuž se ochotně a ukázněně / podřizujeme – štěstí národa a svoboda celého / lidstva“ „To lidské moře - nezná odpočinu – ty též ho / neznej – stále měj se k činu – sláb je ten, / kdo ztratil v sebe víru a malým ten, kdo / zná jen malý cíl“ „Projektoval 1924 / arch. prof. Ladislav Skřivánek / Praha – Smíchov“ „Prováděl / arch. stavitel / Jan Komrska / Olomouc“ „Postavil advokát JUDr. Eduard Šrot / s chotí Leokádií MCMXX1V“