vila

Vila č. p. 1822 je postavena na půdorysu písmene „L“, který je na východní straně doplněný prostornou obdélnou terasou se samostatným schodištěm do zahrady. Na severní straně vybíhá z hmoty vily půlkruhový schodišťový rizalit, k jehož západní stěně je přiložená přízemní přístavba s valbovou střechou. Jednopatrová podsklepená vila má venkovní fasády upravené břízolitovou omítkou šedé barvy a její valbovou střechu kryje plechová šablona. Hlavní vstupní průčelí je orientováno k západu a je pětiosé. Mělce předsazený rizalit s centrální vstupní osou je zdůrazněný jednoosým zděným vikýřem, který je po stranách doplněný stlačenými volutovými křídly. Hlavní vchod rámují dva kanelované dórské sloupy, které vynášejí obdélný balkón přístupný segmentově zaklenutým proskleným vstupem osvětlujícím vnitřní schodišťovou halu. Hlavní vchodové dveře jsou dvoukřídlé členěné na šest vpadlých obdélných polí, které rámuje jemný pásový dekor a opatřené červeno-černým nátěrem. Po stranách vstupu jsou prolomená dvě malá obdélná okénka osazená ozdobně kovanou plochou mříží, která navazuje jak na kování horního balkónu tak okenních os v přízemí průčelí. Narozdíl od okenních os v prvním patře, která jsou rámována tenkým štukovým páskem doplněným hlavním klenákem, jsou okna v přízemí vyšší a zasazená ve štukové šambráně s trojúhelníkovým frontonem a zvýrazněným parapetním polem. Všechny okenní otvory mají trojkřídlé dřevěné rámy dělené příčníkem a poutcem do tvaru písmene „T“, vyklápěcí horní křídla jsou dále rozdělena na dvě pole. Přímé podokenní římsy dolních oken jsou v prvním poschodí nahrazeny jednou průběžnou podokenní římsou a horní osy včetně vstupu na balkón byly původně doplněné dřevěnými okenicemi. Balkónová osa je jako jediná akcentovaná výrazným volutovým klenákem zasahujícím do vlysu korunní římsy, od kterého se odvíjí květinovými závěsy rámující plochu obou cviklů archivolty. Průčelí opticky ukončuje široký hladký vlys korunní římsy, která je pod okrajem střechy výrazně vyložená a členěná masivním zubořezem. Východní zahradní průčelí je doplněno širokou terasou a narozdíl od západní fasády jej člení vysoká kamenná podezdívka z lomového zdiva odpovídající zvýšenému suterénu. Průčelí je šestiosé v rytmu 1 – 4 – 1 a jeho architektonické členění odpovídá vstupnímu průčelí, pouze střední část zde lehce ustupuje za líc zdiva. Čtveřici centrálních os doplňuje pásový tříosý zděný vikýř po stranách doplněný volutovými křídly. Dvoukřídlá vikýřová okna jsou od sebe oddělená lizénami členěnými vpadlými poli, které přecházejí i do jednoduchého kladí vymezeného dvěma jednoduchými římsami. Na pravé straně průčelí vybíhá do zahrady hmota východního traktu, jehož horní část je v úrovni 2. NP upravena jako terasa chráněná plně vyzděným parapetem doplněným trubkovým zábradlím. Čelní východní strana tohoto traktu je členěná jednou okenní osou, zatímco na jižní straně je prolomená trojice sdružených dvoukřídlých vstupů směřujících na dolní terasu. Prosklené vstupy jsou završené přímou římsou a středový vchod je navíc akcentován trojúhelníkovým štítem. Severní průčelí vily je na levé straně rytmizováno dvojicí slepých mělkých arkád, kterým v úrovni suterénu odpovídá dvojice zamřížovaných trojkřídlých okenních os. Tato část odpovídá hmotě východního traktu, od kterého je dvojicí okenních os oddělená schodišťová věž, osvětlená v mezi patře jednou okenní osou. Vstup do věže je prolomený na její východní straně. Jižní průčelí je v každém podlaží členěno jiným počtem okenních os, suterén osvětluje trojice větších zamřížovaných oken, které na levé straně doplňuje menší podélné okénko. Přízemí osvětluje jedna větší trojkřídlá okenní osa opět chráněná mříží, která je částečně krytá širokým balkónem osazeným v horním poschodí, na který směřuje jedna vchodová a jedna okenní osa.