věžový vodojem

Secesní věžový vodojem byl postaven na vrchu Vinici výšce 233 m. Železobetonová stavba hřibovitého tvaru. Zajímavě secesně řešená fasáda má žlutou omítku s červenými detaily vpadlých polí malých okýnek na nádrži.Cca 50 cm nad zemí probíhá kolem stavby vystupující pás zdrsněné omítky s organickými rýhami. Přerušuje jej vchod do vodojemu, opatřený původními dvoukřídlými dveřmi. Každé křídlo je rozděleno na čtyři pole, seřazená nad sebou a opatřená vystupujícími puklicemi. Široké hladké ostění dveří se směrem nahoru zužuje a navaruje na něj organicky plynule vytažená římsa, vystupující masivně do prostoru a kryjící vstup. Nade dveřmi jsou umístěna tři čtvercový okénka s hranolovými parapety. Plášť je pod nádrží členěn úzkými obdélnými okénky, mezi kterými vybíhají krakorce, držící nádrž. Těsně pod nádrží probíhá pás s nápisem: VODOJEM KRÁLOVSKÉHO KOMORNÍHO MĚSTA PARDUBIC 1907. Nádrž je pod hranolovou korunní římsou členěna podloženým pásem, na který navazuje nepravidelný ornamentální pás s píšťalami. Vrchol vodojemu (zamýšleného původně také jako rozhledna) završuje pavilon prolomený kulatými okny a obehnaný ochozem. Celková výška objektu je 25,5 m. V horní části je umístěn dvoukomorová nádrž o objemu 864 m krychlových. Poloměr komor je 7,75 m, vnější průměr 18,1 m. Výška dna nad terénem je 13,75 m a výška vody ve vodojemu je 5 m.