věžový vodojem

Věžový vodojem byl postaven v roce 1914 při budování skupinového vodovodu Bezno – Sovinky. Na stavbu vodojemu vybrala tehdejší vodovodní komise firmu Hrůza a Rozenberg. Stavba kruhového půdorysu zakončená zvonovou střechou s válcovou lucernou je rozdělena na tři části. Parter se vstupem je zakončen jednoduchou římsou, která přechází do půlkruhové nadpražní římsy. Fasádu střední části tvoří pět kruhových výsečí z režného zdiva se zaslepenými kruhovými okny s cihlovými šambránami a omítnutým klenákem. Prostor nádrže je oddělen od střední části profilovanou římsou, zdobený je jednoduchými štukovými poli. Vertikálně je vodojem rozčleněn pěti omítnutými polosloupy, které v nejvyšší části přecházející v lizény. Dvoupístové čerpadlo poháněné elektromotorem dopravovalo vodu ze studny do vodovodní sítě a přebytky do vodojemu. Prostor s nádrží má objem 120 m3, vodojem leží ve středu spotřebiště a je jednokomorový. Výška vodní hladiny je 4 m a výška dna vodojemu nad terénem 14 m.