venkovský dům - rodný domek Karla Jaromíra Erbena

Přízemní zděná stavba obdélného půdorysu, přiléhající delší stranou k ulici a chodníku, na kterém leží ve třech řadách betonové čtvercové dlaždice 30 x 30 cm. Hlavní vstup ve střední ose ze strany jižní. Střecha sedlová. Stavba je na podezdívce z otesaných pískovcových kvádříků přizpůsobujících výšku podezdívky sklonu terénu. Jižní průčelí pětiosé, ve střední ose je pravoúhlý kamenný portálek s lištou na obvodu a betonovým prahem s hranami z ocelových L profilů. Spodní část portálku, patky, jsou z červeného pískovce, stojky ostění ze žlutavého pískovce, značně ovětralého. Rovný překlad z červeného pískovce. Uprostřed překladu výrazný klenák s trojicí akroterií. Dveře dvoukřídlé s profilovanou klapačkou od kliky nahoru, dolů hladkou. Klika zcela nová, jednoduchá, méně vhodná. Ve dveřích ve vpadlé ploše je jedna obdélná na výšku na každém křídle. V horní části dveřních křídel jsou strukturované okenní tabule na výšku v každém křídle dveří. Skla krytá mříží sestávající z trojice prutů z nichž střední má tyčku profilovanou šroubovicí. Vstupní dveře asi kolem roku 1900, kamenný portálek dveří částečně po rekonstrukci, některé díly nejsou původní. Okna v domku jsou na výšku. Okna jsou dvojitá a v mezeře mezi okny jednoduchá kovaná dekorativní mříží v provedení rámu s tyčkami, kruhy a dekorativními segmentky do kruhu. Pod okny kamenný, pískovcový parapet, profilovaný s výžlabkem. Strana domu východní. Dvojice oken na výšku, zapuštěných, stejných jak již popsáno na jih, ale parapet oplechovaný. Ve štítu dvojice menších oken na výšku, blíže k sobě, oken dvoukřídlých, dvoutabulových, zapuštěných. Pod dvojicí oken ve vpadlé ploše omítky vsazena obdélná pamětní deska. Velikost mírně vpadlé plochy v omítce, do které je osazena deska, činí odhadem 60 x 80 cm. Sedlová střecha domku je krytá novou pálenou krytinou. Komín zděný, z cihel má nahoře betonovou krytku se čtyřmi segmenty do stran a deskovým profilem víka základny v komíně. Západní průčelí bez oken, těsně k nově postavené garáži níže v terénu vedle roubené chalupy čp 143.