venkovský dům

Přízemní nepodsklepený objekt na obdélném půdorysu orientovaný okapovou stranou s vrstevnicemi ve směru sever jih. Hlavní hmota je zastřešena sedlovou střechou. K severovýchodnímu nároží přiléhá přízemní přístavek na půdorysu L s pultovou střechou se spádem k východu a k severu. Uprostřed západního průčelí je přízemní mírně obdélný přístavek mléčnice s téměř plochou pultovou střechou. Střecha hlavního objektu je v současnosti kryta velkoformátovými vlnitými plechovými šablonami stříbrné barvy. Základy domu tvoří kamenná podezdívka ze sbíraného kamene s průduchy, které odvětrávají prostor pod podlahou. Obvodové a mezitraktové stěny hlavního objektu jsou roubené konstrukce. Z exteriéru je jižní obytná část bedněna vodorovným obkladem s výrazným perem imitujícím roubení. Krycí prkna nároží jsou profilovaná a doplněná římsičkou a kazetou. Obdobný typ obkladu má i interiér hlavní světnice a zčásti přísvětnička, kde byla část obkladu již nahrazena novodobými palubkami. Na ostatních stěnách je roubení pohledové. Přístěnek (dřevník) při severovýchodním nároží má jednoduchou rámovou konstrukci zvnějšku obedněnou svislým prkenným obkladem, v zadní části ještě dřevěným šindelem. Prkenné obklady roubené konstrukce a dřevníku jsou opatřeny tmavě hnědou krycí barvou s bíle zvýrazněným perem a zdobnými prvky v nároží.