venkovský dům

Hospodářská usedlost se nachází na východní straně hlavní komunikace směřující od Starého zámku ke kostelu sv. Josefa, v těsné blízkosti náměstí Jiřího z Poděbrad. Je tvořena štítově orientovaným přízemním domem obdélného půdorysu s branou a menší, paralelně orientovanou hospodářskou budovou. Prostor hákového dvora je uzavřen příčně orientovanou průchozí stodolou. Uliční průčelí je v přízemí prolomeno dvěma pravoúhlými okny lemovanými šambránami provedenými pouze v malbě a jedním menším půdním oknem v trojúhelníkovém štítě. Trojúhelný štít je od přízemí oddělen jednoduchou plochou korunní římsou, půdní otvor je lemován dvěma lizénovými pásy, nad oknem je osazena rovná nadokenní římsa. Z jižní strany k domu přiléhá zděná brána s valeně zaklenutým vjezdem, na kterou dále navazuje hospodářské stavení. To je do ulice obráceno hladkým bočním štítem pultové střechy a je na této straně bez otvorů. Střecha nad domem je sedlová, nad hospodářským stavením pultová a nad branou též pultová se sklonem do dvora.