venkovský dům

Dům menší usedlosti broumovského typu volně stojící v zástavbě, štítově orientovaný ke komunikaci, přízemní, zděný z cihel a kamene na kamenné podezdívce, zčásti podsklepený. Usedlost tvořila ještě kolmo k domu přisazená stodola. Střecha sedlová, pokrytá taškami, krov hambalkový. Štítová stěna tříosá, okna dvoudílná, dvoutabulová, v podezdívce tři obdélná okna do sklepa, dvě z nich jsou slepá. Štít oddělen římsou krytou taškami, ve štítu čtyři pilastry s ionskými hlavicemi a rovným překladem, kanelované. Mezi nimi tři dvoudílná dvoutabulová okna ve slepých arkádách, pod vrcholem dvě úzká obdélná okna se sdruženým podokenním parapetem. Nad okny v arkádách štukové květy, nárožní kvádrování. Ve dvorní okapové stěně dvě dvojitá dvoudílná okna do světnice. Vstup do domu ve výklenku se sediles, dveře původní v hranolovém profilovaném portálu. Vedle vstupu do domu čtyřdílné čtyřtabulové okno do síně ve slepé arkádě. V šíři síně okapová stěna mírně předstupuje, vrchní část předstupující části tvoří kladí nesené pilastry s profilovanými hlavicemi. Na předstupující části síně tři oválné štítky, ve dvou zaznamenáno čp. 216, ve třetím vročení 1860. Dále jsou dvě dvoudílná dvoutabulová okna do světničky, nové železné dveře do maštale, malé obdélné zamřížované okno a vrata do garáže (původně chlév). Vedle vstupu do chléva je vsazena pískovcová psí bouda ve tvaru průčelí domu broumovského statku. Před domem zápraží s původními pískovcovými deskami. V zadní okapové stěně je jedno dvoudílné dvoutabulové okno do světnice a dvě slepá okna rovněž v prostoru světnice, všechna tři jsou s podokenními parapety. Dále tři obdélná dvoudílná okna a tři čtvercová nová okna v kovovém rámu, všechna v původním pískovcovém ostění. V podezdívce jedno zamřížované okno do sklepa. U vstupu do síně v zadní okapové stěně přistavěno bedněné závětří s pultovou střechou. V zadním štítu dvě obdélná malá okna, mezi nimi dvoukřídlové seníkové dveře. V patře štítu dvě obdélná malá okna, ve vrcholu štítu půlkruhové malé okno. Vše v kamenném ostění, všechna okna vyjma okna ve vrcholu štítu zamřížovaná. Barva fasády červená, šambrány kolem oken a zdobné prvky zvýrazněny bíle. Zadní okapová stěna a zadní štítová stěna hrubě omítnuty.