venkovský dům

Přízemní dům je vystavěný na obdélném půdorysu, situovaný na nároží Jeřábkovy a Turnovské ulice, severním směrem od náměstí Míru. Průčelní štíty orientovány v ose S - J, okapová strana vystavěna do ulice Turnovské, k západní straně ve směru ke komunikaci. Objekt se sedlovou střechou, ve štítech s polovalbou. Dům vystavěn z cihel, omítnut, nízký kamenný sokl sesazený z pískovcových opracovaných bloků. Okapová strana o pěti osách, od levé strany zazděný vstup s patrným štukovým orámováním a zbylými třemi předloženými kamennými stupni, okno po levé straně vstupního zaklenutého portálu novodové, trojdílné. Po pravé straně vstupu dvě obdélná okna osazená v líci fasády s dvojitými dřevěnými úzkými rámy, křídla dělená do osmi čtvercových skleněných tabulek. Vstupní dvoukřídlé dřevěné dveře s nadpražním světlíkem, který je rozčleněn vejířovitými příčlemi, jsou osazeny v pískovcovém portálu se stlačeným segmentovým obloukem, ve vrcholu s lichoběžníkovým klenákem zdobeným vytesanou rozetou. Severní štítové průčelí v přízemí s dvěma identickými okny obdobného členění jako v pravé ose okapové strany se vstupními dveřmi, patrový štít mírně předsazen a oddělen podlomenicí krytou břidlicovými šablonami, ve štítu dvě obdélná okna dělena do kříže, ve vrchní části s obvodovými nadokenními římsami provedenými ve štuku. Zadní štítová strana (k JZ straně) pouze se dvěma obdélnými okny ve štítu. Střešní plášť při výstavbě objektu s pokládkou štípaného šindele, který byl později překryt netříděnou břidlicí s dvouřadovým zakončením na štítových hranách a jednoduchým založením okapu se spuštěnou patou. Nad vstupním portálem ve střeše, mírně k pravé ose, je osazen obdélný vikýř, po stranách bedněný, střecha zvalbená. Komín obložen břidlicovými deskami.