venkovské stavení se zahradou

Tradiční venkovská usedlost se štítově orientovaným obytně-hospodářským stavením je situována na jižní straně návsi obce. Nepodsklepený dům obdélného půdorysu je svou podélnou osou orientován přibližně ve směru S-J. Na obytnou část v ose navazuje část hospodářská tvořená dvouprostorovými chlévy a stodolou v závěru. Obytně-hospodářské stavení protáhlého obdélného půdorysu s přilehlým uzavřeným dvorem doplňuje předzahrádka a za domem lán záhumenní zahrady, doposud zcela nepoznamenané druhotnou utilitární zástavbou. Předzahrádka i zahrada je obehnána tradičním dřevěným oplocením s kamennými sloupky. Součástí uzavřeného dvora vymezeného ohradními zdmi s vjezdovými bránami a brankami pro pěší je i stará kopaná studna a nasucho vyzděný kamenný násep podél domu vytvářející zápraží. Lineární uspořádání venkovské usedlosti má obytnou i hospodářskou část soustředěnu pod jedinou střechou, přičemž sedlová střecha plynule probíhá v jedné výškové úrovni nad celým půdorysem objektu. Nad hřeben střechy kryté pálenými taškami vystupuje v přední části západní strany cihelné komínové těleso dymníkové kuchyně. Omítaná obytně-hospodářská stavba je v předním díle vyzděna z cihel, hospodářská část je zděna z lomového kamene. Mladší přístavba stodoly je provedena v kombinaci cihelného a smíšeného zdiva.