venkovská usedlost

Komplex zemědělské usedlosti je situován na jihozápadní straně Jinonického rybníka. Lichoběžníková parcela dvora je uzavřena budovami ze všech stran. Na severu stojí původní barokní obytná budova. Je jednopatrová, fasáda členěna lisenovými rámci s vykrojenými rohy. Okna se šambránami a čabrakovými motivy v parapetech. Na nádvorní straně patro přístupné po vněším schodišti a pavlači. Ve štítě datum 1791. Střecha je polovalbová, kryta vlnitým eternitem. Západně od ní brána a bývalá hospodářská budova. Oboje nevhodně novodobě upraveno břízolitovou omítkou. Budova pochází z 19.století - úprava na byty v 60.letech 20. století znehodnotila její vzhled a poškodila její památkovou hodnotu. K její jižní štítové zdi, na stejném půdorysu je přistavěna původně přízemní budova chlívku. V roce 2005 bylo její podkroví přestavěno na obytné patro se třemi francouzskými okny zabíhajícími do střechy. Na jihu stojí jednomaltová stodola s polovalbovou střechou krytou vlnitým eternitem. Na východě dvůr uzavírá přízemní hospodářská budova s chlívkem. Postavena byla údajně r.1924. Nad jejími vraty je řada sdružených okének holubníku. Severní štít má dochovanou původní omítku s lisenovými rámci s vykrojenými rohy a hrubozrnnou omítkou uvnitř rámců. Severovýchodní roh uzavírá ohradní zeď s korunou krytou bobrovkami.