Velká hospoda na Bílé Hoře s kaplí sv. Martina

Areál původně založen jako klášter servitů. Základní kámen položen r. 1628. V letech 1628-1631 pravděpodobně vystavěno západní křídlo. K další výstavbě docházelo později pro funkci zájezdního hostince s malým špitálem a kaplí sv. Martina v severní části. Kaple spolu se špitálem vznikla asi v letech 1673-1689. Areál tvoří: hlavní budova, hospodářská budova, brána, kaple sv. Martina s křídlem, vozová kolna, ohradní zeď, uvedené pozemky. - Hlavní budova hostince na západní a jižní straně dvora. Průčelí do ulice má barokní rozvrh, portál je z 18. století. Na východním konci uličního křídla je mladší přízemní přístavek. - Hospodářská budova. Dvě křídla na východní a jihovýchodní straně dvora. Uliční křídlo odděleno od hlavní hospodské budovy průjezdovou branou. Na východě novodobá přístavba (parcela 565/2). - Brána. Při uličním průčelí. Půlkruhově zaklenutá brána spojuje hlavní objekt hostince s bývalou hospodářskou budovou. Pokračování: viz doplňkový EL - Kaple sv. Martina s křidélkem. Kaple severně od dvora, vznikla asi v letech 1673-1689 spolu se severním šiptálem. Špitál zanikl po roce 1869. Kaple byla po r. 1862 přepatrována. Barokní vstupní portál datován 1719. Jižně od kaple navazuje barokní dvoupatrové křidélko. Kaple nyní používána pro bydlení. - Vozová (formanská) kolna uprostřed dvora. Pův. klasicistní stavba (poznamenaná novodobou úpravou) na obdélném půdorysu, tři páry sloupů nesou trámový strop s valbovou střechou. - Ohradní zeď. Při severní části dvora, navazuje na východní průčelí kaple. - uvedené pozemky (559, 561, 562, 563, 564, 565/1, 565/2, 566).