úsek se dvěma baštami na SZ okraji městského jádra

Městská hradba je zachována v plném rozsahu podél západní strany dvorů čp. 154, 155, 27, 28, 29 a zčásti čp. 31. Na jižní straně je hradba zastavěna do štítové zdi domu čp. 154, ve které se projevuje výrazným odskokem ve fasádě. Hradba pokračuje severním směrem, je zastavěna do hospodářských objektů ve dvorech, přiléhajících k ní z východní strany. Hradba má v tomto úseku zachovánu i korunu s cihelnými stínkami cimbuří. Nad terénem jsou patrny v lomovém zdivu roznášecí pasy zčásti s druhotně vybranou zazdívkou pro vytvoření sklípku. Za dvorem čp. 155 z hradby vystupuje polokruhová bašta, která má ve spodním podlaží z čela a z boku dochovány střílny s pískovcovým ostěním s křížovými otvory. Bašta je kryta zapuštěnou plochou novodobou stříškou. Další úsek severním směrem za dvory čp. 27, 28 a 29 má shodný charakter, nad terénem jsou viditelné roznášecí záklenky, koruna hradby je snížena nepravidelně a hradba je na severní straně ukončena druhou polokruhovou baštou, řešenou shodně jako předchozí. Bašta je druhotně využita pro zahradní altán, vestavěný asi na počátku 19. století. Do původně dovnitř otevřeného vnitřního prostoru je vestavěn patrový zděný čtvercový objekt s valbovou střechou s kuželovým krytím valbové části, krytina je z eternitových šablon, ve střeše je mohutný zděný omítaný komín. V patře obíhá podél dvorní strany dřevěná pavlač s prkenným vyřezávaným zábradlím, přístupná novodobým dřevěným schodištěm, situovaným podél navazující hradby. V přízemí je z čela dvorní strany zapuštěnou šíjí se schodištěm vstup do valeně klenutého suterénu pod baštou a z boku je v přízemí vstup do jediné místnosti, ve které se z interiéru uplatňují niky střílen. Vstup do pata je z pavlače dřevěnými klasicistními kazetovými dveřmi; toto patro je osvětleno okny dovnitř a ven otevíravými z 19. století, které jsou orientovány na pavlač a ve zdivu bašty jsou okna menší, využívající niky původních střílen. Strop altánu je plochostropým trámový. Na baštu navazuje severním směrem krátký zbytek hradby, doplněný mladší zazdívkou z lomového kamene.