úsek od čp. 91 po čp. 135 s brankou

Na dům čp. 91 navazuje JV směrem zděná hradba, která v podobě tarasní zdi vyrovnává rozdíl mezi vyšší úrovní městského jádra a nižší úrovní v místech býv. Mlýnské strouhy. Hradba směřuje plynule ke kostelu Panny Marie, ale její původní líc je kryt novodobou přezdívkou z opuky. Za čp. 91 je v hradbě odsazení, podél kterého stoupá úzké schodiště k brance, vedoucí do farní zahrady. V místech, kde přiléhá čp. 141 (muzeum), je při hradbě zapuštěný velký suterénní prostor vrcholně gotického původu, který váže na nadzemní konstrukce zčásti dochované konstrukce velké palácové gotické budovy. Tato budova spolu s popisovaným úsekem hradby od čp. 91 po čp. 135 byla zřejmě součástí městského hradu. Tento úsek končí v čp. 135, do této budovy (bývalá škola) je pojat zbytek hradební zdi, kterou prochází po strmém schodišti branka půlkruhově zaklenutá, v úpravě z 19. stol. Další pokračování hradby JV směrem není za stávající situace prokazatelné, dochované pravděpodobně pouze v základech, ve kterých jsou postaveny obytné domy.