úsek od čp. 47 po čp. 91/I. s brankou

Severní úsek opevnění, který původně navazoval na zaniklou Saskou bránu východním směrem a západním směrem se zalamoval v místech existující branky u čp. 91. Zděná městská hradba je zachována v torzálním stavu, SZ část je zachována pouze v základových částech, zbytek je novodobě přezděn a využit pro klasicistní stěnu dvorního domu čp. 48. Navazující část je nad terénem přezděna a je součástí novogotického hospodářského objektu, patřícího k čp. 49 (50?). JV část je nejlépe dochována, zčásti zastavěna do hospodářského objektu při čp. 50 a zčásti dochována až do výše cihelných stínek cimbuří; tato část je staticky narušena a ze S strany zpevněna betonovou opěrkou. Hradba se dále zalamuje a tvoří S stranu domu čp. 51, při jehož nároží je v hradbě prolomena branka s barokním kamenným ostěním, členěným předsazeným klenákem a patními římsami, z vnitřní strany je otvor sklenut segmentem a koruna je kryta šikmou stříškou s bobrovkami. Severní stranu branky tvoří nároží domu čp. 91.