viniční usedlost Popelářka

Bývalá viniční usedlost Popelářka je situovaná ve východní části trojského katastru. Byla založena při uliční čáře při trase starší komunikace na obdélné parcele, jejíž terén směrem k jihu výrazně klesá. V zásadě jde o objekt bývalé viniční usedlosti s lisem, který se skládá ze dvou pohledově odlišných částí se sedlovými střechami, dotýkajících se štítovými průčelími. Jižní obytná část je dvoupodlažní se sníženým přízemím. Uliční průčelí je osmiosé, v přízemí se slepým segmentovým obloukem, nad nímž je třídílné okno. Tabulková okna jsou rámována páskovou šambránou. Jižní průčelí má v přízemí „scarpovité“ rozšíření. K východnímu dvornímu průčelí je paralelně připojeno jednoramenné schodiště se zděným zábradlím při nároží, jehož horní podesta se váže na vstup v úrovni 1. patra. Okna s páskovou šambránou, na prvních dvou osách slepá. Průčelí, zejména uliční fasáda jižní budovy jsou řešena v jednoduchých klasicistních formách. V interiéru přízemí jsou dochovány klenby (plackové, valená s výsečemi). K jižnímu průčelí se připojoval novodobý přístavek (odstraněn po 2019). Navazující severní část je dvoupodlažní, podsklepená, s přízemím na úrovni 1. patra jižní části. K jeho severnímu průčelí přiléhal mladší, hmotově diferencovaný patrový přístavek (2018/2019 odstraněn). Uliční průčelí je pětiosé, členěné výraznými lisenovými rámci. V první ose od severu je umístěn vstup s lomeným obloukem. Ve středu 1. patra je na kovových konzolách vyložený balkónek, pocházející z mladší stavební fáze. Klasicistní vzhled objektu byl později doplněn prvky romantizující novogotiky (okna a vstup s lomeným obloukem, čtyřboká věžička na střeše). Zahradní průčelí je pětiosé, obdobného architektonického členění. Objekt je podsklepen (valené klenby s výsečemi). Přízemní prostory jsou zaklenuty segmentovými klenbami oddělenými eliptickými pasy, patro plochostropé. Sedlové střechy obou části mají osazeny nové vikýře (v severní části pultové, v jižní části volská oka). Na hřebeni severní části vystupuje drobná věžička.