uhelný důl hlubinný JAROSLAV/NOSEK/TUCHLOVICE, tzv. Pustinka

Rozsáhlý areál kamenouhelného hlubinného dolu JAROSLAV / NOSEK / TUCHLOVICE je situován na kat.úz. obce Tuchlovice. Samostatná větrací jáma zvaná Pustinka nebo Na pustince, která byla nezbytnou funkční součástí dolu, se nachází na katastru obce Lány v těsném sousedství Lánské obory. Budovy vlastního dolu Tuchlovice byly po ukončení těžby již téměř všechny odstraněny. Nad postranní lánskou "větérkou" Na pustince se kromě nejhodnotnější jámové budovy s těžní věží a strojovnou dosud dochovala vodárna a zbytky několika dalších pomocných objektů. Prohlášenou technickou památkou je pouze tato hlavní jámová budova s věží. Přízemní stavba obdélného půdorysu orientovaná, delší osou ve směru zhruba V-Z, je vyzděna z neomítaných bílých struskocementových cihel. K vých. průčelí přiléhá nízký přístavek s pravoúhlým vchodem v betonovém ostění a velkým čtvercovým oknem v nadpraží. SV nároží je probráno sloupovým portikem se třemi hladkými nečleněnými železobetonovými sloupy, kryjícím hlavní vchod. Podélné strany budovy jsou v přízemí pročleněny velkými obdélnými okny, zasklených luxfery (nahrazeno okny). Na již. straně je šest oken, na sev. straně vedle portiku jsou tři okna, oddělená navzájem jen úzkými patrně železobetonovými pilířky.Do prostoru portiku se otevírají další tři okna. Zadní záp. průčelí je slepé bez oken. Přibližně uprostřed půdorysu vyrůstá z přízemní budovy vysoká hranolová čtyřboká věž, provedená ze železobetonového skeletu s vyzdívkami z režných bílých struskových cihel. Nosná skeletová konstrukce se navenek projevuje jako soustava hladkých pravoúhlých lizénových rámů, kontrastujících se strukturou výplňového režného zdiva, odlišného i barevně. Vých. a záp. stranu věže pročleňují průběžné pásy průmyslových oken, procházející souvisle celou výší stavby. Okna jsou prosklena luxfery. Sev. a již. stranu věže bez oken člení síť lizénových rámů do obdélných slepých polí, rytmicky se opakujících ve dvojicích ve třech výškových úrovních. Koruna věže, vyzděná z bílých cihel, je mírně rozšířena a opatřena na všech stranách souvislými horizontálními pásy oken. Přízemí budovy i věž jsou kryty plochými plechovými střechami. Předmětem ochrany je jámová budova s těžní věží a strojovnou větrací jámy Na pustince.