tvrziště Na vraníku

Tvrziště leží v nadmořské výšce 405 m na JZ výběžku široké ostrožny mezi říčkou Smutnou a jejím bezejmenným levostranným přítokem. Od Smutné, která zde meandruje v širokém údolí, je lokalita vzdálena asi 100 m. Tvrziště má přibližně tvar obdélníka se zaoblenými rohy o rozměrech 50 x 40 m. Jeho rozměry byly původně ještě větší, neboť zejména na přírodou nechráněné S straně, kde tvrziště bezprostředně sousedí ze zemědělsky obdělávanou plochou, byl zřejmě zavezen vnější obranný příkop, jenž je na V straně zachován. Tvrziště se skládá z oválného středového pahorku chráněného dvěma příkopy a valem mezi nimi. Obranný systém se ve své celistvosti zachoval hlavně na V straně, zatímco na přístupové straně severní val a vnější příkop chybí. Středový pahorek o rozměrech 22 x 10 m má nepravidelně oválný tvar. Na jeho jinak plochém temeni vyniká lineární valovitá vyvýšenina sledující V hranu pahorku, kterou je možné interpretovat jako pozůstatek opevnění jádra tvrze nebo přímo obytné stavby. Pahorek je s okolním terénem spojen širokou nízkou šíjí, která vychází z jeho SV rohu. Vnitřní příkop hluboký až 2 m začíná na S straně na hraně údolí Smutné, vede rovně až do SV rohu, kde je přerušen přístupovou šíjí, pak zahýbá k J. Na V straně je v terénu patrný asi do dvou třetin délky středového pahorku, neboť obranný val, jehož těleso zde tvoří vnější stěnu příkopu, je po 20 m své délky ukončen zářezem pro stavbu zahradního skleníku situovaného na dno vnitřního příkopu. Posledním článkem opevnění je široký vnější příkop dochovaný opět pouze na V straně tvrziště. Příkop hluboký 3 m se směrem k J pozvolna rozšiřuje a končí na hraně údolí potoka. Archeologické výzkumy a nálezy V roce 1985 byly na tvrzišti nalezeny zlomky nádob ze 13.-14. století. Uložení nálezů Husitské muzeum v Táboře