tvrz s tvrzištěm

Bývalá tvrz se nachází v dolení, JV části obce, nedaleko od komunikace je patrna menší ostrožna při údolí Markoušovického potoka. Zachovalé relikty tvrze v areálu Valovského dvora. Dnešní Valovský dvůr se zřetelně nachází na místě středověké tvrze, ze které se zachovala trojice valeně klenutých sklepních prostor, které se nacházejí pod hlavním stavením na nejzazší JZ straně dvora. Toto naznačuje dnes již zaniklé obytné části tvrze. V SV čele dvora se nacházel vstup do tvrze a další, dnes zasypané sklepení pod stodolou. Čelní příkop je dnes také zasypán přístupovou šíjí. Po třech zbývajících stranách kolem dvora jsou zachovány viditelné obvodové valy již s téměř zasypaným okružním příkopem. K obraně této tvrze přispíval i dnes už vysušený rybník v dnešní přípotoční nivě ve směru západním pod tvrzí.