tvrz Na hradě

Obdélná dvoupatrová budova, zděná z lomového kamene (rula, břidlice). Vystavěna na skalním ostrohu nad labským údolím, na straně od Týnce navíc obtékaným potokem. Stavba delší osou orientována ve směru SZ - JV. Částečně upravovaná, užívaná jako sýpka, dostavovaná kamenem a cihlami. Na SZ straně a při Z rohu terasa se schodištěm, vedoucí do přízemí. Tvrz měla sedlovou střechu. V terase na SZ straně excentricky k Z dveře do sklepa, se segmentovým nadpražím. Sklep o třech prostorách. Vstupní předsíňka sklenutá segmentem, jižně od ní místnost v příčné ose stavby, sklenuta valenou klenbou, jižněji místnost valená souhlasně s osou stavby. (Viz popis z G.A.) Předmětem ochrany je tvrz a část k ní náležejícího pozemku.