tvrz

Bývalá gotická tvrz, přestavěná ve třetí čtvrtině 17. století na barokní sýpku, je situována uprostřed obce Tchořovice na nízké skalní ostrožně. Ze západní a jižní strany je chráněna nevysokým skalnatým svahem a dvěma rybníky – Hořejším a Dolejším, na východě a severu bývalým vodním příkopem, jenž byl později změněn v náhon. Podél východního průčelí se dochovaly bazény sádek. Kulturní památka je tvořena vlastní čtyřkřídlou dvoupatrovou tvrzí, dále východním kamenným mostem, příkopem s kamennou zídkou a jižním pozemkem. Památková ochrana se nevztahuje na kolnu v příkopě, na kamenné bazény sádek na východní straně před tvrzí, na přístavek před jižní fasádou tvrze, na betonou násypku, na betonový most, na drobný hospodářský objekt.