bývalá tvrz

Obec Kbelnice se nachází zhruba 7 km od města Strakonice. Areál tvrze je situován ve středu obce Kbelnice podél místní komunikace protínající obec na dvě poloviny. Štít severní obytné budovy je orientován k západu, k místní komunikaci. Areál tvrze tvoří významný architektonický a urbanistický prvek obce. Areál tvrze je tvořen budovami na severní a východní straně dvora a samostatným objektem na jižní straně. Západní strana je ohraničena ohradní zdí se vstupem. Na severozápadní straně je obytná patrová budova, na kterou navazuje sýpka, která bývala renesanční tvrzí. Na sýpku navazuje trojice hospodářských budov - stáje, chlévy a vepřín. Na východní straně se nachází průjezdná stodola, na kterou na jihu navazovala bývalá kovárna, která byla v květnuz 2014 zbourána se souhlasem MÚ Strakonice. Na jižní straně je situován správcovký dům. Ve dvoře se na západní straně nachází objekt garáží, na který se nevztahuje památková ochrana.