tvrz

Tvrz stojí v jihozápadní části vesnice na nízkém pahorku, který se mírně svažuje k východu k hlavní silnici, zatímco na západní a jižní straně spadá strmě krátkým srázem do níže položené krajiny. Při západním úpatí návrší se rozkládá menší rybník, napájený z kolem protékajícího Hvožďanského potoka. Na širokém plochém temeni návrší se původně rozkládal kromě samotné tvrze poplužní dvůr, v nové době zcela přestavěný, který tvořil předpolí vnitřní tvrze. Dnes stojí po obvodu rozlehlého, zčásti travnatého, zčásti vyasfaltovaného prostranství řada budov buď zcela nových, nebo podstatně upravených. Je pravděpodobné, že případný archeologický průzkum by nalezl pod současným povrchem relikty starší zástavby. Vlastní tvrz je mohutná jednopatrová budova trojkřídlé ne zcela symetrické dispozice, připomínající široce rozevřené písmeno U. V západním křídle tvrze je umístěna sýpka. Jednotlivá obdélná, pravoúhle na sebe navazující křídla nestejné délky stojí kolem středního dvora, otevřeného k jihozápadu. Zdivo je kamenné, lomové, jak je dobře patrné na severozápadní straně západního křídla, které je dnes téměř bez omítek. Nároží jsou armována velkými žulovými kvádry. Vnější porušené omítky na středním spojovacím a na části západního křídla jsou vápenné, obílené a světlešedé, východní křídlo je omítnuto novým šedým břizolitem. Památkově je chráněna vlastní tvrz (trojkřídlá stavba se sýpkou v západní partii) na půdorysu nepravidelného písmene U (čp. 6) s reliktem ohradní zdi.