tvrz

Tvrz se nachází v severovýchodní části obce, severně hlavní komunikace a severovýchodně v jádru středověkého kostela sv. Bartoloměje i jeho zaniklého románského předchůdce. Objekty dřevčické tvrze — tj. západní a východní křídlo — jsou sevřeny v jádru středověkou hradbou se zaoblenými nárožími. Již v době vzniku tvrze tak byly objekty přisazeny k její vnitřní stěně a ta tak z typologického hlediska tvořila příklad sídla s tzv. obvodovou zástavbou při hradební zdi. Zachovalé středověké jádro tvrze bylo s velkou pravděpodobností vystavěno zhruba v polovině 14. století. Této stavební etapě náležela hradební zeď a k jejímu vnitřnímu obvodu přistavěné někdejší východní a severní křídlo. Někdy v průběhu 16. století bylo vystavěno západní křídlo objektu. Gotické severní křídlo bylo během vrcholně barokních oprav (1726–1728) nahrazeno dnes nedochovanou dřevěnou kolnou. Na místě východního křídla, taktéž gotického, vyrostla dnešní sýpka. Nahrazeno bylo i renesanční křídlo západní. Všechna původní křídla, pravděpodobně porušena požárem, byla tedy z velké části zbořena v letech 1726–1728. Z původní gotické zástavby se tak dochovaly pouze inkorporované úseky zdiva (sklepy, armování v jižním průčelí sýpky aj.). Východní křídlo bylo nahrazeno trojpodlažní barokní sýpkou, severní křídlo dřevěnou kolnou (zaniklá). Předmětem ochrany je areál tvrze čp. 1 - tvrz, brána, plocha opevnění s rybníkem a pozemky vymezeného areálu.