tvrz

Tvrz se nachází v k.ú. Dráchov mezi Soběslaví a Veselím nad Lužnicí. Vlastní objekt tvrze se nachází na severním okraji obce za areálem zemědělského družstva. Dvoupatrová budova na půdorysu krátkého obdélníka, zděná z lomového kamene. Exteriér: Tvrz je obdélníkového tvaru s valbovou střechou. Objekt má přízemí a dvě patra. Zdiva je vyzděno z lomového kamene bez omítek s cihlovými plombami a vysprávkami. Vstup do tvrze v západním průčelí v ose paty zdiva. Vstup obdélným kamenným portálem bez profilace. Plocha vstupní stěny homogenní, nad vstupem malý obdélný střílnovitý průzor. Pod korunní římsou jsou patrné zazděné tři patrně okenní otvory s půlkruhovým zaklenutím, střední okno bylo patrně menší. Obdobné zazděné okno či vstup je patrný ve stejné úrovni i na jižní stěně při východním nároží. Plochu stěny člení dále pod vrcholovou římsou dva obdélné průduchy patrně druhotně prolomené a osazené cihlovým ostěním, další střílnovitý průduch je proražen v ose stěny v úrovni 1. patra, větší průduch je druhotně otevřen v ose stěny v úrovni přízemí. Severní stěna kopíruje členění stěny jižní včetně stop po zazděném větším otvoru s půlkruhovým zaklenutím při východním nároží a dvou průduchů s cihelným ostěním.Východní stěna je otevřena pouze dvěma druhotnými průduchy ve 2. patře a jedním patrně původním v ose stěny v úrovni 1. patra. Stěny ukončuje stupňovitá podstřešní římsa z pálených cihel předsazená před svislé nosné zdivo. Střecha valbová, krytina je tašková novodobá - betonové tvarovky. Objekt nemá provedeny žlaby a svody. V objektu není zavedena elektroinstalace.