tvrz

Areál původní tvrze čp. 19 se skládá z: - tvrz - hospod. budova I a II - hospod. budova III - hospod. budova IV. čp. 54 - ohradní zeď (Z, JZ a V hranice areálu) Renesanční tvrz se středověkým jádrem stojí na skalním ostrohu nad vsí. K tvrzi se pojí hospodářský dvorec z 19. století. První zmínka o tvrzi je z roku 1388, kdy ji s dvorcem koupil M. Jan ze Sušice. Roku 1562 byla částečně upravená. Je to třípatrová věžovitá stavba na čtvercovém půdorysu s nízkou dlátovou střechou. Třetí patro je rozšířeno, neseno krakorci. Zdivo věže je z lomového kamene s vkládanými úlomky vysokých cihel. Fasáda je prolomena dvěma osami pravoúhlých oken, na hlavní fasádě je pouze jedna osa a v přízemí balkonovitý portikus. Na fasádě patrny zbytky renesančích sgrafit. Přízemí je zaklenuto křížovými a neckovými klenbami, do pater vede pozdější žulové schodiště, patra jsou plochostropá. Zpevněno novodobým betonovým věncem. Hospodářské budovy viz DL. Dvojice navazujících hospodářských stavení (I a II). Hospodářská budova I. přízemní, se sedlovou střechou, okenní otvory i dveře novodobé. Budova je zděná, z kamenného zdiva, fasáda završena fabionovou římsou. Hospodářská budova II. je jednopatrová, se sedlovou střechou, fasáda rytmizovaná vertikálně pilastry, horizontálně římsou krytou stříškou oddělující patro. Přízemí je prolomeno řadou vstupů do oken v mělkých záklencích s cihlovými segmentovými oblouky. V patře jsou v každém poli dvě větrací okénka z prolamovaného zdiva v mělkém záklenku se segemntovým cihelným obloukem. Přízemí je klenuto valenými klenbami a pasy. Hospodářská budova III. uzavírá dvůr na severní straně. Je ze zděného kyklopského zdiva, okenní otvory v přízemí novodobé, v 1. patře (polopatře) jsou trojitá okna v betonovém rámu. Nároží s bosáží. V 1. patře dva otvory po stranách (shozy), dochovány dekorativní kovové konzoly původně vynášející plošinu). Přesahující krokvě se zdobným zakončením. Místnosti v přízemí klenuty na traverzy nesenými kovovými sloupy. Hospodářská budova IV. - čp. 54 stojí zcela v jižním cípu areálu (majetkově dnes jiný vlastník než zbytek areálu). Přízemní stavba s půdním polopatrem s polovalbovou střechou a fasádou členěnou lisenovými rámci. Okna polopatra jsou ležatě obdélná, chráněná mříží. Krokv s přesahujícími zdobnými konci. Ohradní zeď (Z, JZ a V hranice areálu) zděná z lomového kamene. Místy snad až středověkého původu. Dochována západně, jihozápadně v okolí tvrze (branka vedle stodoly I. na cestu do vesnice), na východě (severně od stodoly II.) Při severovýchodní hranici areálu bylo původně ještě jedno hospodářské stavení (klasicistní), viz Stabilní katastr 1841. Zbořeno asi v 80. letech 20.stol.