tvrz

V centru obce na mírně zvýšeném terénu situována čtyřkřídlá jednopatrová tvrz s průjezdnou čtyřpodlažní věží na severní straně. Objekt je v nárožích doplněn přízedními přízemními půlkruhovými pilíři s loženou pálenou cihlou na koruně. Těleso čtyřboké věže s armováním nároží do výše přibližně do úrovně tří pater v přízemí prolomeno pravoúhlou valeně zaklenutou barnou se samostatnou brankou pro pěší ze sjednoceného pravoúhlého zalamovaného ostění z lomového hladce opracovaného kamene. Prostor branky je sklenut valenou klenbou a sjednocen s ostěním brány kamenným obloukem neseným na konzole jednoduché profilace zkosených hran. Podvěží je sklenuto jedním polem křížové klenby a vlevo v ploše stěny s mělkým pravoúhlým výklenkem. Z vnitřní strany do nádvoří je průjezd osazen renesančním portálem s jednotící pilastry rovného překladu v loše profilovanými pravoúhlými zrcadly na konzolách, ve vrcholu s mírně vyloženou římsou. V průčelí je věž prolomena nepravidelně umístěnými přibližně čtvercovými okny s kamenným plošně profilovaným ostěním tvarově renesančního původu. Na úrovni čtvrtého podlaží pak dvojicí oken obdobného členění. Pouze levá boční stěny je prolomena oknem na úrovni prvního poschodí. K jihozápadnímu nároží věže je připojeno těleso šnekovitého schodiště včech úrovní věže s na čelní straně s dvěma úzkými obdélnými okny s kamenným ostěním bez profilace, do dvora pak se dvěma okny nad sebou s částečně profilací tvarově renesančního ostění. Vnější plášť tvrze zachovává nepravidelné řazení okenních os odlišné v přízemí a v prvním patře. Severní fasáda po stranách věže jednoosá s pravoúhlými okny mělké hladké šambrány a osazení dvoukřídlou výplní o kvadratické čtyřdílné osnově. Boční východní fasády v přízemí pěti a v patře čtyřosá byla při rekonstrukci zpevněna svlaky s diskovými kleštinami, uplatňujících se na fasádě. Obdobně je členěna západní fasáda. Jižní fasáda je v přízemí členěna dvěma osami tvarově obdobně členěných oken, ve střední části je pak novodobě prolomen pravoúhlý vchod se zapuštěnými schody pod úroveň terénu. Na úrovni prvního poschodí jsou tři okenní osy. Kolem středního okna jsou prolomeny dvě klíčové střílny. Vnitřní čtyřboký dvůr je na severní straně členěn předsazeným přízemím s vlevo umístěným pravoúhlým vchodem s plošně profilovaným ostěním, přístupným jednoramenným schodištěm s opěrnou zídkou a vedle prolomeným menším oknem. Předsazení nese v patře oběžnou otevřenou rovnou arkádu na čtyřech kamenných čtyřbokých pilířích se zkosenými hranami, s vyzděným parapetem na čele s profilací. Vlevo je k věži umístěno šnekovité schodiště s otevřeným vstupem kamenného ostění na středovém pilířku a konzolách z arkádového ochozu. Vpravo je v přízemním přístavku prolomen pravoúhlý vchod s kamenným profilovaným ostěním a malým obdélným okénkem k šnekovitému tělesu schodiště, připojenému k zadní stěna věže do patra tvrze a na ochoz, v patře také otevřen na ochoz s kameným profilem segmentového oblouku. Otevřený rkádový ochoz je klenut ztlačenou klenbou, spíše plochostropý s šikminou střechy. Ochoz pokračuje, nesen na krakorcích, podložených přízedními kamennými výškově odstupňovanými pilíři v délce východního křídla s vyzděným parapetem a podklenutý valenými klenbami. Přízemí je otevřeno třemi osami ve středu prolomeno pravoúhlým vchodem s profilovaným ostěním, obdobně i u oken. V patře je poměrně kompaktní fronta o třech okenních osách. Jižní fronta je v přízemí prolomena dvěma arkádami na nosných kamenných pilířích se zkosenými hranami s patkou a hlavicí, osazené dřevěnou prosklenou výplní pravidelné kvadratické osnovy. První patro jižního křídla je do prostoru nádvoří otevřeno třemi osami o dvou obdélných oknech v plošné pravoúhklé šambráně s dvoukřídlou okenní výplní. V kajní ose je prolomen pravoúhlý vstupní otvor jednoduchého pravoúhlého ostění komunikační spjnice na otevřenou verandu. Vploše stěny nad středovým nosným pilířem arkád přízemí je osazena kamenná erbovní deska aliančního znaku Jaroslava z Kunovic a jeho manželky Elišky z Lichtenštejna z roku 1559 s přikrývadly a helmy v klenotu v jednotícím rámu s profilovaným vyloženou návojovou deskou. Nádvorní strana západního křídla je členěna řadami několika okenních os s jedním pravoúhlým vchodem obdobného jednotného členění jako na ostatních stranách. Objekt je z části podsklepen valeně klenutými prostory, novodobě značně přeřešených. V části přízemí se dochovaly valené klenby a přibližné členění. Většina prostor prvního podlaží a místností věže jsou plochostropé. Objekt je kryt několika valbovými střechami. Na věží pak stanovou střechou. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, krytina - pálená taška