trigonometrická základna

Trigonometrická základna založená na přímce poblíž josefovské pevnosti, jedná se o délkovou základnu. Sestává ze tří trigonometrických bodů, jejichž podzemní části jsou stabilizovány žulovými kostkami a deskami. Nadzemní části krajních bodů tvoří vysoké pískovcové pylony na cihlových základnách, střední tvoří nižší pískovcový pilíř. Základna byla zřízená jako jedna ze dvou trigonometrických základen na území Čech v rámci tzv. vojenské triangulace probíhající v letech 1862 - 1898. Tato základna se stala základem trigonometrické sítě vojenské triangulace. Síť byla zpracována na referenčním Besselově elipsoidu se základním bodem Hermannskogel, jehož astronomicky naměřené souřadnice a azimut byly použity jako výchozí pro výpočet geodetických souřadnic celé sítě.