třídírna uranové rudy tzv. Věž smrti

Jedná se o budovu, která v padesátých letech 20. století sloužila v rámci oddělení technické kontroly Jáchymovských dolů k soustřeďování uranové rudy a čistého smolince z uranových šachet na Jáchymovsku a jejímu zpracování drcením, za účelem transportování do SSSR. Z celého areálu se dodnes zachoval sklad a věž. Věž je o sedmi podlažích z neomítnutého cihlové zdiva zastřešena pultovou střechou. Uvnitř byl vložen výtah. K věži je připojen expediční sklad s ocelovou nakládací rampou. Do budovy vedou dva vstupy z jižní strany přes nakládací rampu do haly a druhý ze západní strany ve věži. Práce zde museli provádět za nelidských podmínek političtí vězňové bez jakýchkoli ochranných pomůcek. Při manipulaci s rudou přicházeli do neustálého přímého kontaktu s radioaktivním materiálem. Budova od té doby po dnešní dny je známa jako “věž smrti“. Od 27.5. 1990 je na věži umístěna pamětní deska s textem “Věž smrti, konečné pracoviště vězňů padesátých let určených k likvidaci.”