torzo vodního mlýna

Tzv. Podkostelní mlýn na říčce Popelce je situován ve střední části intravilánu vsi, přímo pod krátkým svahem průjezdní komunikace jižně od areálu kostela sv. Prokopa. Sklon svahu vyrovná podezdívka obytného dílu domu. Z rozlehlého patrového objektu zůstala do současnosti dochováno torzo celého rozsahu zděného přízemí. Zdivo je složené z lokálně těženého načervenalého pískovce s různým stupněm opracování. Kromě pečlivě opracovaných kvádrů podezdívky jižní obytné části dispozice, jsou kameny nepravidelně opracované a doplněné a vyklínované menšími šíbry. Záklenky otvorů, přizdívky okenních otvorů a mladší úpravy domu využívají pálených cihel. Při jihovýchodním štítovém průčelí a při jeho zaoblených nárožích jsou v celé výšce zdiva přitesané reliéfně vystupující lizénové pásy. Okenní otvory obytné části domu jsou osazeny profilovanými pískovcovými parapety. Pískovcové ostění vstupu při severovýchodním podélném průčelí je rozvalené a jediné dochované jednoduché ostění nalezneme při vstupu ze síně do provozních prostor mlýna. Zdivo v interiérech a v obvodu domu je dochováno prakticky do výšky někdejší koruny. Okenní a dveřní otvory mají většinou propadlé překlady. Zdivo jihozápadního podélného průčelí je naopak destruováno z velké časti na úroveň podezdívky. Čitelná dispozice přízemí vycházející z trojdílného rozvržení. Na patrně průchozí síň navazuje od jihu dvoutraktově uspořádaný obytný díl a na severní straně dvoutraktový mlýnský provoz s lednicí (v severozápadním traktu) a mlýnicí v přilehlém jihovýchodním traktu. K lednici přiléhá v severovýchodním koutu valeně zaklenutý sklep částečně zapuštěný v protisvahu. Těsně u vstupu do síně je v severovýchodním koutě patrný náběh klenby a výklenek někdejšího topeniště dymníkové kuchyně. V někdejší lednici zůstal dochovaná v nejmladší úpravě turbínová kašna s Bánkiho turbínou a vybetonovaným vodním zámkem a vykonzolovaným betonovým korytem vantroků. Ve východní části lednice ústí odpadový kanál přeložený pískovcovými deskami a vedoucí dálo pod obytným dílem mlýna. V prostoru mlýnice jsou přes množství stavebního rumu patrné zbytky fundamentů blíže nespecifikovaných výrobních zařízení a souvisejících rozvodů (ložiskový domek v západní stěně mlýnice). Interiér obytné části je pro hustý náletový porost hůře dostupný. Vodní dílo je v současném terénu díky pozdější regulaci toku Popelky hůře rozpoznatelné.