torzo mlýna

Arál mlýna, klášterního pivovaru a jatek stával na jižní straně dvora, při ohradní zdi, jižně od prelatury a konventu a východně od hospodářského dvora a navazoval na objekt bývalých kolen. Dnes zůstaly z budov mlýna zachovány jen vnější obvodové zdi, které tvoří na jihu ohradní zeď areálu kláštera a za lomem směrem severovýchodním, uvnitř areálu, tvoří tarasní zeď podél říčky Teplé. Spodní úroveň tarasní zdi tvoří kamenné kvádry, nad patrovou římsou pak zeď ze smíšeného zdiva, ve které jsou prolomeny otvory oken s kamennými parapety a se segmentovými záklenky, otvory jsou opatřené mříží. Zeď není ukončena korunou. Poslední úsek zdi je ze smíšeného zdiva s převahou kamene. V prostoru půdorysu stavby bývalého mlýna jsou v zemi dva otvory opatřené mříží, na otvory navazuje štola náhonu se zaklenutým čelem.