sýpka kontribuční

Objekt špýcharu je situován na návrší při okraji obce Rakovice v přilehlé blízkosti silnice do Mirotic. Jedná se o samostatně stojící třípatrovou obdélnou budovu. Památková ochrana se vztahuje na špýchar včetně pozemku st.parc.č. 77/1. V podélných stěnách jsou v patrech pravidelně umístěna větrací okna se segmentovým nadpražím po pěti v každém patře, ve štítech po dvou, v podkrovní části štítů je po jednom okně protáhlého tvaru se segmentovým zaklenutím typu volského oka. V přízemí jsou okna pouze na podélných stranách objektu. Okna 2. a 3.NP jsou osazena dřevěnými dvoukřídlovými okenicemi dovnitř otevíravými, okna v přízemí jsou dvoukřídlová otevíravá dovnitř. Na vnější straně všech oken jsou osazeny železné mříže se čtvercovými oky. Hlavní vstup do objektu je po předložených schodech dveřmi centrálně umístěnými na straně orientované k silnici, na štítových stranách jsou boční vstupy v pravé vertikální linii oken 2. a 3.NP. Architektonické prvky fasád tvoří jednoduchá rustika nároží a střední části vstupního průčelí. Nad vstupními dveřmi byl původně umístěn erbovní znak Schwarzenberků, který byl odstraněn. Obvodové zdivo objektu je ukončeno výraznou profilovanou korunní římsou, která obíhá po celém obvodě budovy. Na štítových stranách je římsa kryta taškami. Střecha polovalbová, kryta taškami bobrovkami, ve východní střešní rovině jsou umístěny tři větrací vikýře tvaru volských ok. Doplňkem budovy je původní kamenná studně, umístěná před průčelím na pravé straně poblíž vstupu do sklípku.