sýpka

Sýpka se nachází u hlavní obecní křižovatky, kde se sbíhají tři silnice, od západu ze Strojetic, od severu ze Soběchleb a od jihovýchodu z Vrbice a Hořoviček. Jde o západní okraj jádra obce, kde je zástavba již rozvolněná a přechází v novější hospodářské zázemí vsi. Sýpka a jižně položený hospodářský dvůr jsou jeho historickým základem. Jedná se o zděnou dvoupodlažní stavbu obdélného půdorysu konstruovanou z místního červeného pískovce a cihel. K objektu je přisazena věžová stavba sušárny chmele, která není součástí této kulturní památky. Střechy objektu jsou sedlové. Chráněná část je nestejnoměrně dvojdílná, na delší části pokrytá jednoduše kladenou pálenou taškou bobrovkou. Kratší část má provizorní krov, jen částečně zakrytý a již degradovaný. Části odděluje vnitřní stěna a na ní nadezděný mezilehlý štít. Jednotlivá průčelí stavby obíhá sokl vyskládaný z mohutných pískovcových bloků. Plochy zdí člení lizénové rámce vyvedené v omítce, profilace jsou ale již značně smazané povětrností a místy omítka zcela chybí. Vše završuje profilovaná korunní římsa. Jižní průčelí je štítové, štít nad korunní římsou je vyzděn z cihel, má projmuté náběhy, završen je trojúhelným frontonem. K severnímu štítu byla později připojena zmíněná přístavba věžovité sušárny. Jižní delší polovina je čtyřosá, severní kratší tříosá. Ve čtvrté a tedy prostřední ose se nachází hlavní vstup, pravoúhlý, rámovaný kamenným ostěním. V nadpraží hlavního vstupu je osazena pískovcová kartuše se znakem Karla Maxmiliána z Ditrichštejna a datací 1740. Okenní otvory jsou v jižní části obdélné horizontální, segmentově zaklenuté, nálevkovité, rámované páskou s uchy. V hloubce otvoru mají osazen pravoúhlý dřevěný masivní nezasklený rám opatřený mříží. Dveřní křídlo hlavního vstupu je opatřeno vstřícně kladenými švartnami.