střední škola

Zděná budova na kamenné podezdívce, přízemí a dvě patra, podsklepená, střecha valbová, pokrytá bobrovkami, krov vaznicový. Průčelí budovy je od nároží dvě osy oken čelně zprava odsunuto. Předstupuje v rizalitu konkávně prohnutém se třemi osami v přízemí a třemi v patrech. Přízemí ve střední ose má předsazený portál ve zdivu, nahoře s deskovou římsou. Vchod hluboko zapuštěný s kovovými dvoukřídlými prosklenými dveřmi, nahoře se světlíkem se dvěma tabulemi. Po stranách portálu úzká čtyřdílná čtyřtabulová okna, v prvním a druhém poschodí na výšku v hladkých šambránách, šestidílná, šestitabulová. Předsazené postranní výrazné pilíře průčelí vystupují nad korunní římsu a drží nástavec s konkávní plochou, kde nápis Gymnázium. Čelně vlevo vstupu do gymnázia ve výšce nad hlavami chodců je bronzová pamětní portrétní busta s deskou a nápisem: "Profesor Jaroslav Procházka, filolog a historik, působil zde v letech 1925 - 1938 a 1945 - 1962". Signatura vpravo dole na desce: "P. (Petr) Novák, J. (Jaroměř)". Hlavní průčelí v přízemí celkem dvacetiosé, v patrech os 18, okna šestidílná, šestitabulová, hladké šambrány, deskový předsazený parapet. Okna do sklepa dvoudílná, dvoutabulová. Průčelí vždy střídavě po třech osách předstupuje a tvoří mělké rizality. Pásové římsy oddělující patra jsou ploché s těžkým plastickým dekorem jednotlivých květů stylizované růže. Korunní římsa jednoduchá, desková, pod ní nad okny se opakují motivy květů. Plocha v prvním a druhém poschodí vpravo vstupního rizalitu bez oken. Čelně vpravo navazuje do dvora boční křídlo nepravidelného půdorysu. Přední část bočního křídla osmiosá se stejnou úpravou fasády, v přízemí dvě osy oken, okna v patrech stejná jako ve vstupním rizalitu a v prvním a druhém patře. Střední trakt bočního křídla ustupuje, je předsazen do dvora, celkem šest os, okna a členění fasády stejné, bez kytek. Zadní trakt bočního křídla tvoří sedlově zastřešený přístavek tělocvičny, jehož štítová stěna je tříosá, okna čtyřdílná, čtyřtabulková, hladké šambrány, nad nimi desková římsa pokrytá plechem, profilovaná dvěma pásky, ve štítu dvoudílné a čtyřtabulkové okno a desková římsa profilovaná čtyřmi střídavě ustupujícími a vystupujícími pásky, kopírující střechu. Střecha nad tělocvičnou pokrytá plechem. Ve dvoře hlavní křídlo 15 os, okna čtyřdílná, čtyřtabulková, po třech blíže k sobě se společným deskovýnm parapetem. Nad okny v přízemí pásová římsa s květy, stejná jako na předním průčelí, patra bez říms. V rohu u čp. 304 čtvrtkruhový přístavek se spojovací chodbou, v každém patře dvě čtyřdílná okna. Boční křídlo v předním traktu nepravidelně rozmístěno 7 šestidílných dvanáctitabulových schodišťových oken ve dvou vpadlých plochách po celé výšce budovy. Střední trakt předstupuje a tvoří osmiosý rizalit, okna šestidílná šestitabulová, po dvou blíže k sobě. Nad okny v přízemí pokračuje římsa s květy. Zadní trakt (tělocvična) s kovovými vstupními dveřmi, vedle vstupu čtyřdílné čtyřtabulkové okno a pět velkých šestidílných dvanáctitabulkových oken v konkávních plochách. Všechny prostory v interiéru plochostropé, strop nad vstupní halou a schodišťovou chodbou v patře žebrový. Schodiště dvouramenné, nesené čtyřhrannými pilíři, stupně žulové, kamenné geometricky dekorativně členěné zábradlí. Chodby s původní cementovou dlažbou. V interiéru chodby s původní cementovou dlažbou. Budova provozně spojena se sousedním domem čp. 304.