staniční budova nádraží Dubí

Železniční stanice Dubí stojí mimo intravilán města Dubí, asi 2 km severozápadně od města, na západní straně údolí říčky Bystřice. Tvoří ji staniční budova čp. 327 stojící na východní straně kolejí, dřevěný hospodářský objekt stojící 15 m jižně od staniční budovy a od tohoto 40 m jižně dřevěné skladiště. Na západní straně kolejiště, zhruba 130 m jižně od staniční budovy stojí objekt stavědla. V kolejišti jsou zachovány dvě popelové jámy, jedna 90 m severně od staniční budovy na třetí koleji a druhá 80 m jižně na druhé koleji. U první jámy je dosud památkově nechráněný vodní jeřáb a mezi staniční budovou a dřevěným hospodářským objektem stojí též památkově nechráněné zděné záchodky z doby výstavby trati. Patrová podsklepená zděná převážně hrubě omítnutá budova obdélného půdorysu pod sedlovou střechou nádražního typu, krytou osinkocementovými čtvercovými šablonami na koso kladenými, jejímž hřebenem prochází dva komíny. Budova je postavena ve svahu, tak že suterén ve východním průčelí se jeví jako přízemí. Okna v patře jsou dvojitá dovnitř otvíravá čtyřkřídlá šestitabulková ve špaletě osazená s profilovanými šambránami s profilovanými nad a podokenními římsami, pod nimiž jsou hrubě omítnutá zrcadla, na rozdíl od architektonických článků, které jsou na celé budově hladké. Okna v přízemí jsou dvojitá dovnitř otvíravá čtyřkřídlá šestitabulková zaklenutá plným obloukem osazená ve dvojité špaletě opatřené nahoře profilovanou archivoltou dosedající na průběžnou patní římsu. Vodorovně je budova dále členěna profilovanou kordonovou římsou a soklem, který na východním průčelí a částech bočních průčelích tvoří bosovanou fasádu suterénu. Mohutné bosy a klenáky nad otvory jsou zde hrubě omítnuty a opatřeny obvodovou stezkou. Okna zde byla dvojitá dovnitř otvíravá čtyřkřídlá šestitabulková ve špaletě osazená s podokenní římsou opatřená mřížemi. Svisle je fasáda v přízemí členěna nárožními pilastry, které v patře přecházejí pod střechou v lisénový rám. Západní hlavní podélné průčelí je trojosé, v přízemí v 1. a ve 2. ose jsou místo oken dvoukřídlé rámové dveře o šesti výplních (horní čtyři jsou zaskleny) s půlkruhovým dvoukřídlým nadsvětlíkem, v 1. ose levé dovnitř otvíravé, ve 2. pravé otvíravé ven. Severní boční štítové průčelí je též trojosé, v 1. ose má okna slepá, ve štítě má kruhové okno jednoduché čtyřtabulkové s profilovanou šambránou, suterén je bez otvorů. Podél průčelí vedou z východu na západ pohodlné schody. Východní podélné průčelí je trojosé. V 1. ose v přízemí má okno opatřené mříží, v suterénu jsou mezi již výše popsanými okny (z nichž to v 1. ose je dnes vyzděno luxfery) novodobé levé dovnitř otvíravé dveře s původním původně dvoukřídlým čtyřtabulkovým nadsvětlíkem. Jižní boční štítové průčelí je dvouosé, okno ve 2. ose v přízemí je opatřeno mříží a pod ním je jedno výše popsané okno suterénu, dnes vyzděné luxfery. Ve štítě je stejné kruhové okno jako ve štítě severním.