správní budova

Objekt bývalé správní budovy Schichtových závodů leží v městské části Střekov v Ústí nad Labem. Dům je tvořen několika navzájem propojenými stavbami do protáhlého půdorysu tvaru zalamovaného obdélníka orientovaného ve směru severozápad – severovýchod. Starší severozápadní část je tvořena křídlem obdélného půdorysu o pěti nadzemních podlažích s plochou střechou. Uliční průčelí je rytmizováno čtrnácti okenními osami sevřenými vysokým pilastrovým řádem. Pilastry jsou v části nad průjezdem ob jednu opatřeny rustikou. Směrem vzhůru se střídá i tvar okenních obdélných výplní, šířka zůstává shodná, ale záklenek osciluje mezi přímým a segmentovým. Čtvrtá osa zleva je v prvních dvou podlažích vyplněna segmentově klenutým po stranách bosovaným průjezdem, nad ním probíhá zdvojená kordonová římsa, jejíž horní část tvoří zároveň římsu parapetní třetího nadzemního podlaží. Korunní římsa je masivní, v nárožích zdůrazněná větší mocností a zvýrazněnou atikou. Okenní výplně mají dřevěné profily, děleny jsou na šest větších a devět malých tabulek. Fasáda místy opadává a je provedena v měnících se odstínech šedé barvy. Stavba je tvořena železobetonovou skeletovou konstrukcí, která je v interiéru zřetelná v omítaných průběžných vaznících a nosných pilířích. Do dnešní doby se v interiéru dochovala celá řada původních dřevěných prvků s vysokou vypovídací hodnotou, jako jsou světlíky na chodbách v dřevěných profilech se subtilními příčlemi a zasklením, dvoukřídlé dveře s oboustrannými panty („lítačky“) s částečným zasklením a profilovanou řezbou apod. K jihovýchodní štítové stěně byla připojena monumentální přístavba o pěti nadzemních podlažích dynamického zalamovaného půdorysu se skoseným uličním nárožím. Na starší výše popsanou budovu obdélného půdorysu bezprostředně navazuje krátké křídlo o dvou okenních osách. Nad rustikovaným parterem s otvory s přímým překladem, nad navazující kordonovou římsou, jsou otvory se segmentovým záklenkem, následuje znovu přímý překlad a v posledním podlaží jsou okna s vykrajovanými rohy. Přízemí je akcentované rustikou, stěny zdobí vysoký pilastrový řád, korunní římsa s širokým přesahem navazuje na korunní římsu starší (výše popsané) části stavby. Nad ní vyčnívá atikové patro užšího půdorysu s plochými pilastry a polopilíři, prostory mezi nimi jsou vyplněny na výšku obdélnými okenními otvory. Zkosený štít zdobí reliéf se znakem Schichtových závodů. Vlastní hmota mladší reprezentativní správní budovy je akcentována již zmiňovaným zkoseným nárožím s vysokým pilastrovým řádem a masivním frontonem v úrovni neméně masivní profilované korunní římsy. Uliční fasáda je dynamicky zalamovaná a rytmizovaná pilastry a osově umístěnými okenními otvory. Do Žukovovy ulice je orientováno kryté zádveří přístupné po jednoramenném monumentálním schodišti. K jihovýchodní stěně správní budovy přiléhá stavební soubor převážně přízemních provozních objektů půdorysně dynamických hranolových hmot spojených s chemickou výrobou. Mezi nimi vyniká objekt sálu s jídelnou obdélného půdorysu se sedlovou střechou se zelenou plechovou krytinou s výraznými okenními otvory se segmentovým záklenkem.