budova SVU Mánes

Funkcionalistická výstavní budova SVU Mánes byla postavena podle projektu architekta Otakara Novotného v letech 1928-1934 na místě zbořených tzv. Šítkovských mlýnů. Později provedeny částečné stavební úpravy (1947-1948, aj.). Budova SVU Mánes je volně stojícím objektem nad ramenem Vltavy. Spojuje Masarykovo nábřeží se Slovanským ostrovem. Zalomený půdorys novostavby je přizpůsoben podmínkám netradičního terénu i specifickým výstavním aj. funkcím. Stavba na pilotech má železobetonovou konstrukci založenou na síti pilířů. Rovnou třechu převyšuje lehce zdvižená šedová střecha, osvětlující velký výstavní sál. Uliční průčelí člení přízemní široké výkladce a v 1. patře pásová okna. Severní průčelí sedí na pohledově pilířovém založení plných betonových zdí v řece; vlevo je ohraničeno předstupujícím rozalitem, vpravo jakoby samostatně stojícím blokem restaurace. Západní průčelí na Slovanském ostrově je vrstvené s terasami a schodištěm. Jižnímu průčelí nad vltavským ramenem dominuje masivní původně vodárenská Šítkovská věž s bání a krakorcovitě vysazený krytý spojovací můstek. Stavba ve své dispozici obsahuje velký a malý výstavní sál, klubové místnosti, kanceláře, restauraci, kavárnu, aj. Dobový mobiliář a některé řemeslné detaily byly většinou nahrazeny novějšími. /podle: UPP, ed. R. Baťková, Praha 1998/