sousoší sv. Václava, sv. Jana Nepomuckého a sv. Antonína Paduánského

Sousoší sv. Jana Nepomuckého, sv. Václava a sv. Antonína Paduánského ve Skálově ulici, 100 m severně od náměstí, v sousedství budovy Muzea Českého ráje čp. 70. Na kulisovitě rozvinutém podstavci tři postavy světců - boční pilíře hranolové, ukončené předsunutou římsou s konkávně ubíhajícím nástavcem. Středový pilíř profilovaný, s festony a volutovými křídly s velkým reliéfem mušle u vrcholku, ukončený mohutnou volutovou římsou s nástavcem. Mezi pilíři hladká křídka s reliéfy mušlí. Sv. Jan Nepomucký ve splývavém kanovnickém oděvu, bez pokrývky hlavy, s nakročenou levou nohou. Hlavu sklání mírně doleva, pravou ruku tiskne na hrudník, v levé svírá medailon staroboleslavského paladia. Na podstavci pod světcem kapitální nápis s chronogramem vtesaný do kartuše s mušlí (v. p. 4 cm): CANONICO FAMAEQVE / TVTORI HVIVS REGNI / PATRONO PATRIOTAE / QVE DIVO / IOANNI ERE / XIT FERVENS / SPIRITVS. Sv. Václav postaven nejvýše, s nakročenou levou nohou, levicí přidržuje vrchol štítu opřeného o zem, v pravé vyzdvihuje svinutý praporec, k němuž vzhlíží. Oděný do knížecího šatu - suknice, krunýř, vysoké boty, s korunou na hlavě. Na podstavci pod světcem kapitální nápis s chronogramem (v. p. 6-9 cm): BEATO / WENCES / LAO / DICAT / AMOR / 1761. Sv. Antonín Paduánský má nakročenou levou nohu, hlavu mírně nakloněnou doprava, v náručí nese na povijanu nahého Ježíška, v levé ruce přidržuje kovovou zlacenou palmetu. Pod světcem obdobná kartuše s nápisem s chronogramem jako v případě sv. Jana Nep. (v. p. 4 cm): THAVMATVRGAE / VITAE PADVANO / ORATORI SANCTO / ANTONIO / VIVA CHA / RITAS EXTRV / XIT. Sv. Jan Nepomucký a sv. Antonín Paduánský s kovovými svatozářemi. Před podstavcem druhotně dostavěná kamenná kašna, přemístěná z téže ulice kolem r. 1903 a v září 1938 radikálně zmenšená. Pískovec. Celková výška cca 450 cm.