sousoší sv. Jana a Pavla s krucifixem na podstavě

Vzhledem k výšce sousoší poměrně nízká podstava je tvořena jednostupňovou podestou, nevysokou soklovou patkou, tělem s volutovými křídly a profilovanou římsovou hlavicí. Vlastní sousoší zaujme především svým oboustranným provedením, obecně ne zcela běžným. Obě figurální kompozice jsou vypracovány do jednoho bloku pískovce. Z jedné, patrně hlavní strany, se nacházejí v životní velikosti a v prostorově hlubokém reliéfním podaní postavy římských mučedníků sv. Pavla a sv. Jana stojící pod krucifixem. Z druhé strany byl realizován, opět v životní velikosti, námět Piety - pod křížem (v. 242 cm) sedící Panna Marie drží na klíně Kristovo tělo sňaté z kříže. Nápisy: * včele těla, ve vykrajovaném zrcadle: STATVA / EXHIBITA XISTO HONORI / BEATIS IOANNI ET PAVLO / CONTRA TEMPESTATES ET / GRANDINES SINGVLARIBVS / PATRONIS / * zadní strana těla (první řádek nápisu je ještě vyryt do hlavice) - MATER DOLOROSA / SANCTA DEI GENETRIX SIS TVTRIX / MORTIS IN HORA / CONSERVA SERVOS VIRGO BEATA TVOS / ANDREAS PATZNER STATVAM TIBI / DEDICO LAVDIS / HINC NOS PRAESIDIO PROTEGE VIR / GO TVO / ANNO 1751 / * na čelní straně hlavice SS. JOANNES ET PAVLVS. MM / ss. .oannes et ..v... / * zadní strana hlavice Obnoven léta 1878 /