sousoší Piety

Barokní pískovcové sousoší horizontální Piety. Čtyřstupňové plató, na něm válcový podstavec se čtyřmi konvexními pilastry s profilovaným soklem a profilovanou, na čtyřech stranách segmentově vzdutou krycí deskou. Plášť podstavce rozdělen pilastry ozdobenými festony na čtyři pole. V čelní, poli oválná plastická kartuš s volutami, rolverky a rokaji, kolem geometrický rám. V kartuši nápis tesaný frakturou: " Maria / liebendes / Herz / Zeugt an / der Mutter / Schmertz ". V ostatních polích geometrické rámy, nahoře konkávně vzedmuté, vrchol čtyřkruhový. V rámování čelně vlevo nápis: " Betrachte mir / der Schmerz gleich / einem Schwer der / Auserwahlten / durch die Seele / fahrt " , v rámování čelně vpravo nápis: " O ihr alle / die ihr voruber / gehet / sehet ob irgend / ein Schmerz dem / meinem gleicht ". Oba tyto nápisy rovněž tesány frakturou. Na podstavci podnoží sochy napodobující skalnatý terén. Marie sedí frontálně na sedadle složeném z kamenů. Kristus je zachycen z profilu, obličejem vzhůru a nohama ohnutýma v kolenou. Kolem pasu má roušku, pravá paže visí dolů. U hlavy kovová gloriola s hvězdami. Marie zahalená lámanou draperií, s hlavou pokrytou plachetkou, hledí dopředu. Pravou rukou podpírá hlavu Krista, v levé napřažené do strany drží šátek.